SM i klassisk bänkpress & styrkelyft 2013

Referat av klassiska SM, skrivet av Johanna Jilsén.

sm2013-sofia

SM-veckan har gått av stapeln fyra gånger förut, men det är först detta året som styrkelyft finns med på sommarprogrammet. SM-gruppen har lagt mycket tid och engagemang på att se till att arrangemanget ifråga skulle löpa smärtfritt – och så blev utfallet därefter också! SM-gruppen är delar av GKK och Falkenbergs KK samt SSF, där vi från GKK:s håll har Kenneth Mattsson, Mascot, Bengt Winbladh, Erik Flodihn och Mikael Jansson involverade. Så innan vi börjar med själva tillbakablicken – hatten av för SM-gruppen!

sm2013-erik

Under fyra dagar i ett soligt Halmstad bjöds vi på spänning, nervositet (både för lyftare och publik) och en ansenlig mängd nya svenska rekord – och även nya personliga rekord! Först ut med GKK-logon på trikån var Erik Flodihn som på torsdagen med god marginal vägde in i -93 kgs-klassen för bänkpress. Trots att han själv uttalade sig om en viss nervositet (”Mina händer skakade av allt adrenalin!”) var det inget som någon nedanför flaket märkte ett dryft av. Lika säker och stadig som ett godståg tryckte Erik upp 150 i första lyftet, följde upp med ett lika säkert andralyft på 157,5, för att sedan avsluta med att behärskat smacka upp 162,5 kg. Hans nya personliga rekord räckte till en välförtjänt 6e plats!

sm2013-jannica

På fredagen var det tjejerna som höll GKKs fana högt, där både Sofia Loft och Jannica Hetle tävlade i -52 kg. Sofia presenterade tydligt vad man kan åstadkomma med tung träning och ett tydligt mål – med bra coaching och taktiska viktval räckte hennes styrka ända till ett SM-guld (serien 122,5-75,5-147,5)! Samtidigt satte hon även ett nytt svenskt rekord i bänkpress med ovan nämnda 75,5 kg. Jannica drog (trots yrsel och illamående inför den avslutande marken) till med en serie på 70-60-80. Hennes säkra lyft på 60 kg i bänkpressen gav gott löfte om mersmak! (speciellt med tanke på DM i bänkpress som stundar inom kort)

sm2013-jens

På lördagen var det dags att heja fram vår Jens Ekman i -74 till nya stordåd – men tyvärr lyckades Jens inte uppfylla domarnas krav på fullgott djup i den inledande knäböjen. Två bortdömda och en bom var en tråkig avslutning innan tävlingen ens hade hunnit börja. Om ett år är det upp till bevis igen (och då hoppas vi på att Jens får en föregående träningsperiod utan ryggproblem)! Inte heller Reino Puska från Vedum gick det vägen för – i hans avslutande böj small det till i baksida lår och där var Reinos tävlande i princip slut för den här gången. Tack vare våra skickliga och säkra passare blev det turligt nog ingen skada därutöver!

Andra händelser värda att nämna är bland annat den avslutande marklyftsduellen mellan Ahmed Gliza (Härnösands AK) och Kristian Sewén (Kalmar AK) i -83. Spänningen i lokalen gick nästan att skära med kniv – Kristian hade under publikens högljudda jubel dragit 300 kg i sitt sista marklyft. Applåderna blev om möjligt ännu högre då Ahmed, under inledande total tystnad, krigade upp 300,5 kg som sin avslutning och därmed knep guldet. Något av en duell och samtidigt en systematisk utradering av gamla svenska rekord, blev det i damernas -72. Duellen stod mellan Karolina Arvidsson (Örebro KK) och Marie Tunroth (Jönköping SK) i -72, där Karolina gick segrande ur striden med både nytt svenskt rekord i bänkpress (108 kg) och i totalen (408 kg), men Marie stod för det nya svenska rekordet i marklyft (172,5 kg). Eleni Kamvissis (Lunds TK) imponerade i böjen och satte det nya svenska rekordet där till 145 kg. Någon annan som imponerade i samma viktklass var Elisabeth Wahlander (Broddetorps GOIF). Med ett tävlingsuppehåll bakom sig och SM som sin andra tävling efter det, är det extra kul att välkomna henne tillbaka i hetluften – vilket hon tackade för med att lyfta sig till en fjärdeplats.

sm2013-reino

SM-veckan har i efterhand blivit beskriven som ”en dundersuccé för SFF” med ett deltagarantal på 226 anmälda tävlande och vi har även fått mycket positiv respons från både lyftare och publik, Som en av klubbarna med huvudansvaret för arrangemanget, tar vi involverade i GKK åt oss av berömmet och ger oss själva, och varandra en extra klapp på axeln, samtidigt som vi ska fundera på det som kan förbättras till nästa gång. Tack till Falkenbergs KK som medarrangörer, tack till alla från vår egna klubb som ställde upp och gjorde SM till en upplevelse att minnas länge. Värda att lyfta fram är våra eminenta klovarlag som såg till att alla tävlande fick en säker och trygg tävlingsupplevelse – bra jobbat killar!

Avslutningsvis vill jag rikta lite extra strålkastarljus på våra utomordentliga tävlande lyftare – Erik Flodihn, Jannica Hetle och Jens Ekman. Ett extra guldglittrande grattis till vår nya svenska mästarinna, Sofia Loft. Bra jobbat!

Efter en intensiv SM-vecka är det nu på sin plats med lite sommarlov och semester – bada lite, sola lite, lyft lite tunga saker. Näst ut är DM i bänkpress i september!

sm2013-medhjälpare

Vi ses på flaket!
/ Johanna Jilsén, GKK

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *